Wereldcongres van Oedeemfysiotherapeuten en Oncologiefysiotherapeuten
Op 5 juni 2018 heb ik het eerste Wereldcongres van fysiotherapeuten die zich bezig houden met oedeemfysiotherapie en oncologiefysiotherapie in het Eye Film Museum in Amsterdam bezocht. Een prachtige locatie met een interessant en boeiend programma.
Er was een algemene opening met internationale sprekers, die vertelden over de wijze waarop in Canada en de Verenigde Staten de zorg voor mensen met oncologische problemen georganiseerd is. Door de grote afstanden in deze landen zijn mensen veel minder in staat om geregeld een fysiotherapeut te bezoeken. Daarom worden ze kortstondig in gespecialiseerde centra intensief behandeld waarna de nadruk ligt op het voortzetten van deze behandeling in hun eigen omgeving. Als de gespecialiseerde zorg daar niet aanwezig is, ligt de nadruk op zelfbehandeling.
Het programma werd voortgezet met een aantal workshops waar je uit kon kiezen. De workshops die ik bezocht heb waren:
- De consequenties voor het schoudergewricht na operaties in verband met kanker in het hoofd/halsgebied. Omdat in dat gebied heel veel bloedvaten, zenuwen, spieren en lymfevaten lopen kunnen de gevolgen groot zijn. Er wordt in Amsterdam veel onderzoek naar gedaan. Op dit congres werd de laatste stand van zaken toegelicht.
- Beperkingen van de schouder na operaties in verband met borstkanker. Uit het meest recente wetenschappelijk onderzoek komt steeds meer bewijs voor de nuttige werking van fysiotherapie bij deze klachten. De workshop werd gegeven door een Amerikaanse collega. Dit gaf weer een aardig inkijkje hoe men in Amerika te werk gaat.
- Kaakproblemen bij hoofd/halskanker en dan met name het niet meer goed kunnen openen van de mond na operaties in dit gebied. Op dit gebied verrichten gespecialiseerde fysiotherapeuten ook goed werk waardoor patiënten weer redelijk hun mond kunnen openen waardoor bijvoorbeeld eten en drinken weer beter verloopt. Dit bevordert zeker de kwaliteit van leven.
- Trainingsprincipes bij oncologiepatiënten. In het verleden werden mensen vaak geadviseerd om het maar rustig aan te doen en voorzichtig te zijn bij het belasten van het lichaam. Inmiddels is er veel wetenschappelijk bewijs dat er best getraind kan worden. Alleen vergt het wel deskundige begeleiding. De New Yorkse professor die deze lezing verzorgde gaf een overzicht van de meest recente stand van zaken in de wetenschap.
- Ondervoeding en lichaamssamenstelling bij kanker. Een onderwerp waar fysiotherapeuten graag doorverwijzen dan wel samenwerken met een gespecialiseerde diëtist(e). In deze lezing werd benadrukt hoe moeilijk het is om een optimale voedingstoestand te bereiken i n deze specifieke groep.
Het programma werd afgesloten met een zevental posterpresentaties over lopende onderzoeken in de hele wereld.
Al met al een hele interessante en inspirerende dag.