AvL symposium Oncologie in perspectief 21 juni 2018 – Fysiotherapie en Oedeemfysiotherapie Mark Brinkman – Haaksbergen
Header afbeelding

Welkom op de website van mijn praktijk


Mijn praktijk kenmerkt zich door kleinschaligheid en persoonlijke zorg, waarbij samen met jou gezocht wordt naar een oplossing voor jouw probleem aan het bewegingsapparaat. Het eerste contact bestaat uit een inventarisatie, waarna we een behandelplan opstellen.

Meer informatie over mij en mijn specialisaties vind je op deze website.
Een uitgebreid onderzoek over de ervaringen van cliƫnten met mijn praktijk vind je in het het onderzoek van Qualizorg.

AvL symposium Oncologie in perspectief 21 juni 2018

Op 21 juni 2018 heb ik het symposium van het Anthonie van Leeuwenhoek ziekenhuis bezocht in de Meervaart in Amsterdam. Bij dit symposium waren diverse beroepsgroepen aanwezig die betrokken zijn bij de behandeling van kanker.

De dag werd geopend met een plenaire sessie getiteld Van DNA naar Beter. Hierin werd verteld dat er naast het AvL ziekenhuis ook een ziekenhuis voor muizen bestaat. Hier vinden allerlei onderzoeken plaats om het mechanisme van verschillende tumoren te ontsluieren en ook om de diverse soorten medicatie en chemotherapie te onderzoeken. Men gebruikt hier muizen voor, omdat het DNA van muizen veel gelijkenissen met menselijk DNA vertoont. Al met al een zeer interessant kijkje in de dagelijkse onderzoekspraktijk in de wetenschap.

Vervolgens heb ik de volgende workshops bezocht:

  1. Veerkracht: dit is een studie naar het effect van bewegen op mensen met uitgezaaide borstkanker. De eerste resultaten zijn positief voor wat betreft de invloed op de kwaliteit van leven.
  2. Borstreconstructie met gecombineerde behandeling van lymfoedeem: een zeer interessante lezing van een plastisch chirurg werkzaam in Nijmegen. Daar en in Maastricht zijn ze bezig om bij borstreconstructie ook lymfevaten mee te transplanteren waardoor de resultaten veel beter zijn dan in het verleden. Daarnaast passen ze ook een behandeling toe waarbij ze lymfevaten aansluiten op bloedvaten, waardoor er ook betere afvoermogelijkheden ontstaan en dus een vermindering van oedeem.
  3. Langetermijneffecten na behandeling voor kanker: doordat de overlevingskansen na de diagnose kanker aanmerkelijk zijn toegenomen treden er ook steeds meer late effecten op van de behandeling. In deze lezing werd de huidige stand van zaken besproken en de huidige behandelmogelijkheden.
  4. Kanker en cognitie: de gevolgen van de behandeling van kanker bijvoorbeeld hormoontherapie of chemotherapie kan ook geestelijke gevolgen hebben. Er wordt steeds meer onderzoek gedaan naar deze gevolgen en naar therapiemogelijkheden.

Evenals in voorgaande jaren was het een goed georganiseerd en zeer gevarieerd symposium.