vrouwen hoeven minder te sporten dan mannen
Header afbeelding

Welkom op de website van mijn praktijk


Mijn praktijk kenmerkt zich door kleinschaligheid en persoonlijke zorg, waarbij samen met jou gezocht wordt naar een oplossing voor jouw probleem aan het bewegingsapparaat. Het eerste contact bestaat uit een inventarisatie, waarna we een behandelplan opstellen.

Meer informatie over mij en mijn specialisaties vind je op deze website.
Een uitgebreid onderzoek over de ervaringen van cliënten met mijn praktijk vind je in het het onderzoek van Qualizorg.

Terug naar overzicht

Vrouwen hoeven veel minder te sporten om gezond te blijven dan mannen

Goed nieuws voor vrouwen: zij hoeven veel minder te sporten om toch de voordelen te ervaren van een work-out. Alhoewel sporten voor iedereen gezond is, geldt dat voor vrouwen nu dus des te meer.

Het is echt waar: vrouwen hoeven veel minder bewegingsoefeningen te doen dan mannen om hun kans op vroegtijdige sterfte of een fatale hart- of vaataandoening te verkleinen. Wetenschappers hebben namelijk ontdekt dat mannen gemiddeld 300 minuten moeten sporten per week om de maximale voordelen te behalen van een work-out, terwijl vrouwen dezelfde voordelen al na 140 minuten bereiken. Het onderzoek komt ook al met een mogelijke verklaring waarom dit het geval is: door verschillen in de anatomie en fysiologie leunen mannen veel meer op hun natuurlijke voordelen, zoals het hebben van een groter hart en grotere longen. Omdat vrouwen het zonder deze voordelen moeten doen, vraagt een work-out meer van hun lichaam, waardoor ze dus per minuut veel meer uit hun fitnesssessies kunnen halen. Het maakt hierbij niet uit om wat voor soort training het gaat; alle vormen zijn gezond. Het onderzoek is gepubliceerd in het blad Journal of the American College of Cardiology.

Landelijke vragenlijst
Voor het onderzoek hebben de wetenschappers gebruik gemaakt van de National Health Interview Survey. Dit is een nationale vragenlijst waarvoor Amerikanen inmiddels al meer dan 20 jaar invullen hoe ze in hun vrije tijd bewegen. In totaal hebben de onderzoekers de data onderzocht van 412.413 deelnemers tussen de 27 en 61 jaar. De man/vrouw verdeling bedroeg 45% om 55%. Door deze data vervolgens te analyseren en onderling te vergelijken konden de wetenschappers tot de gemaakte conclusies komen. Wetenschapper Susan Cheng heeft meegewerkt aan het onderzoek. “Onze verwachting was dat het risico op vroegtijdig sterven lager was voor mensen die meer bewegen,” legt ze uit. “We hadden echter niet verwacht dat de verschillen tussen de twee geslachten zo groot zouden zijn. Mannen die meer bewegen, zien hun kans op vroegtijdig overlijden verlagen met 15%, terwijl dit voor vrouwen 24% bedraagt.” En voor vrouwen die meer sportten, gold dat ze een 36 procent kleinere kans hadden op een hartaanval, terwijl mannen die meer sportten hun kans op een hartaanval 14 procent kleiner zagen worden. “Daarnaast viel het ons op dat zelfs korte work-outs van 20 minuten per dag al een groot effect kunnen hebben.”

Bewegingsadvies
Mede-wetenschapper Martha Gulati legt uit waarom het team enthousiast is over de resultaten: “Vrouwen hebben vanuit historisch en statistisch opzicht altijd minder gepresteerd dan mannen doordat ze over het algemeen minder trainen. Het mooie van deze studie is dat we nu hebben ontdekt dat vrouwen veel meer en veel sneller hun voordeel kunnen doen met fitness. We hopen dat vrouwen zich hierdoor gemotiveerd voelen om meer in beweging te komen.” Uit hetzelfde onderzoek blijkt namelijk ook dat verreweg de meeste deelnemers bij lange na niet genoeg bewogen. Slechts 33% van de vrouwen en 43% van de mannen bewoog genoeg om aan het algemene bewegingsadvies te kunnen voldoen. Daarnaast slaan de meeste mensen ook net iets te vaak de wekelijkse krachttraining over. Uit het onderzoek bleek dat 20% van de vrouwen en 28% van de mannen wekelijks de spierballen lieten trillen.

Gelukkig is er toch hoop voor mensen die hun best doen om meer te bewegen, maar hier simpelweg niet aan toekomen. Teamlid en mede-wetenschapper Eric J. Shiroma sluit af: “Met dit onderzoek hebben we aangetoond dat het advies van meer bewegen vele malen relevanter is voor vrouwen. Toch is het goed om erop te wijzen dat zelfs een beperkte hoeveelheid training iedereen grote gezondheidsvoordelen op kan leveren – dat geldt dus ook voor mannen. Fysieke activiteit kan veranderen naarmate mensen ouder worden of als hun gezondheid verandert. Maar wat je ook doet; de waarde van work-outs valt niet te ontkennen.”

Publicatiedatum: 28-02-2024