Verband tussen alcohol en sporten
Header afbeelding

Welkom op de website van mijn praktijk


Mijn praktijk kenmerkt zich door kleinschaligheid en persoonlijke zorg, waarbij samen met jou gezocht wordt naar een oplossing voor jouw probleem aan het bewegingsapparaat. Het eerste contact bestaat uit een inventarisatie, waarna we een behandelplan opstellen.

Meer informatie over mij en mijn specialisaties vind je op deze website.
Een uitgebreid onderzoek over de ervaringen van cliënten met mijn praktijk vind je in het het onderzoek van Qualizorg.

Terug naar overzicht

Voor je conditie is alcohol een slecht idee

Een uurtje naar de sportschool en dan het verdiende glaasje witte wijn. Of de biertjes in de kantine van de sportvereniging. Je hebt goed gesport, dus je hebt wel wat verdiend.

De Frankfurter Allgemeine zocht uit of dat een goed idee is: je conditie proberen op te bouwen en dan ook alcohol drinken.

Alcoholgebruik heeft een diepgaande invloed op de fysieke fitheid en de algehele gezondheid. Vanuit biochemisch oogpunt is alcohol, vaak ethanol, een gif dat aanzienlijke schaamte aan het lichaam kan veroorzaken. De Wereldgezondheidsorganisatie waarschuwt: “Er is geen veilige hoeveelheid alcohol die uw gezondheid geen schade toebrengt.”

Onderzoek levert tegenstrijdige antwoorden op de vraag van dagelijks een beetje drinken schadelijker is dan incidenteel overmatig drinken. Het is allebei schadelijk.

Vroeger dachten sommige artsen dat een laag alcoholgebruik, zoals een glas wijn per dag, gezondheidsvoordelen had. Echte, recente bronnen hebben deze overtuiging in twijfel getrokken en suggereren dat de studies hebben daarmee afgerekend.

Alcohol kan leiden tot kanker. Ongeveer vier procent van de nieuwe kankerdiagnoses in de wereld is gerelateerd aan alcoholgebruik, schrijft de FAZ.

Wat fitness en spieropbouw betreft, is alcohol een slecht idee. Het is bekend dat chronisch alcoholisme de spieren beschadigt. Alcoholisten lijden aan spierzwakte omdat ethanol bepaalde signaalwegen in de spiercellen en de synthese van eiwitten lijkt te onderdrukken, bijvoorbeeld via het zogenaamde mTOR-kinase. Bovendien geeft alcohol je, ondanks de calorieën die het bevat, niet een verzadigd gevoel, maar stimuleert het juist je eetlust.

Een ander belangrijk aspect is de prestatie van de slaap, de REM-slaap genoemd, door alcoholgebruik. Een wie slecht slaapt is ook slechter in sport.

Over het algemeen moet u minder alcohol drinken als u uw fysieke conditie wilt verbeteren.

 

Bron(nen):   FAZ

Publicatiedatum: 30-10-2023